19 september 2015

Enkelt, är gott!

Maria Josefines enkla MEN goda blomkålssoppa:

Så här på höstkanten brukar det bli mycket soppkokande hör hemma. 
Det finns många fina och billiga grönsaker i affärerna och kanske har man även skördat sina alldeles egna hemodlade grönsaker, passa på att använda dessa godsaker. 
Använd gärna närodlat och ekologiskt när det finns.

Tänk en väldoftande värmande soppa efter en promenad ute i höstkylan.



Till 3-4 portioner:

Blomkålssoppan:
Skär ner ett litet blomkålshuvud i små bitar.
Fräs blomkålen med en stor klick smör i en kastrull på medelvärme, 
tills blomkålen mjuknar lite.
Tillsätt 2 grönsaksbuljongtärningar 
och 3 dl vatten. 
Koka upp och låt puttra tills blomkålen är helt mjuk. 
Mixa med mixerstav direkt i kastrullen. 
Späd med grädde till önskad konsistens.

Krispig topping:
Klipp 1 paket bacon i små bitar.
Knaperstek och blanda i lika stor mängd rostad lök 
som det finns bacon i stekpannan.
Låt den rostade löken suga åt sig baconfettet, 
rör om och stek röran tills allt är krispigt igen (se upp så det inte blir bränt!)

Ostchips:
Värm ugnen till 200 grader.
Lägg ut ostskivor (jag använder färdigskivad Portsalut med 0 kh) på en bakplåtspappetsklädd plåt.
Smaksätt med tex paprikapulver.
Grädda till chips mitt ugnen, det tar lite olika tid beroende på ugn och ost men räkna med kanske 5 minuter.
Passa noga! (brända ostchips är ingen höjdare ;) 
Det syns när osten smält och börjar hårdna.
Ta ut och låt svalna lite innan servering.

Servera soppan med toppingen strösslasd över och ett ostchips eller två vid sidan av. 

Bon apetit!

#clean #cleaneating #mateftersäsong #blomkål #soppa #blomkålssoppa #bacon #ostchips #enkelt #snabblagat #vardagslyx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar