3 augusti 2015

Maria Josefinens cambozola/dragon köttbullar

Ska man trilla köttbullar så kan man lika gärna göra det ordentligt ;-p
Detta är en stor sats köttbullar som räcker till 3-4 måltider för 2 vuxna + 2 barn här hemma.
Skönt att ha lite "snabbmat" i frysen.

Cambozola/dragon köttbullar:

1,5 kg svensk köttfärs (jag använde gris med 20% fett då det var billigast)
 Cambozola Finesse med vitlök 135 gram
2-3 msk dragon - mortlad
Salt efter tycke och smak
Smör och kokosolja till stekning

Börja med att skära upp osten i små bitar, i med osten och kryddorna i en stor skål.
Lägg i 1/3 av köttfärsen och blanda om ordentligt,
fortsätt dutta i köttfärsen tills allt är ordentligt blandat.
Trilla till köttbullar och lägg på en vattensköljd skärbräda.
Gör köttbullarna lagom store, lagom runde, lagom gode ;-)
Värm upp en gjutjärnsstekpanna och klicka i först kokosolja och sedan smör som ska smälta.
Stek köttbullarna i omgångar, kom-ihåg att lämna ca 1/3 av pannan tom så att det finns plats att skaka om köttbullarna och så att inte pannan kyls ner allt för mycket när köttbullarna läggs i.
Hur långtid köttbullarna behöver i pannan får man prova sig fram,
beror på storlek och temperatur i stekpannan.

Köttbullarna blev saftiga och smakade lagom av osten,
barnen slukade köttbullarna glatt och bad om mer. Vill man ha en lite vuxnare/kraftigare ostsmak
kan man dubbla ost mängden.

Till köttbullarna åt vi en grönsallad och så varm dragonsås till.
Googlade fram ett klassiskt recept som jag ändrade lite på för att göra den mer lchf-anpassad.
Den här såsen blir nog god till fisk eller kyckling med om man vill.

Dragonsås:

Smält 50 gram smör i en kastrull.
Rör ner 2 dl vispgrädde och en liten burk cremefraiche.
Tillsätt 2-3 msk torkad dragon och 2-3 msk frusen persilja.
Låt koka upp och tillsätt saften av 1/4 citron.
Tar man 1/2 citron så blir det rejäl syra i såsen, så börja med 1/4 och smaka er fram.

Bon apetit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar